דלג לתוכןדלג לפוטר

דיני ירושה – סקירה מקוצרת

התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם

    אדם צובר במהלך חייו נכסים והון עצמי במימדים שונים וכמו כן גם חובות, זכויות סוציאליות ועוד. כל עוד האדם נמנה בין החיים הוא רשאי לעשות עם רכושו ככל שיחפוץ ולהעבירו בהתאם לרצונו. אלא, שכאשר האדם נפטר הרי שיש להעביר את כלל רכושו לאלו הזכאים לכך ע"פ חוק. הדבר מפורט היטב במספר דיני ירושה מרכזיים ואנו כאן על מנת לסקור כמה מהם.

    דיני ירושה – המקרה של צוואה ברורה

    צוואה הינה מסמך משפטי שנחתם ע"י עורך דין כאשר מסמך זה משקף את רצונותיו של המנוח לגבי מה שיעשה עם כל רכושו, הונו וממונו. הצוואה יכולה להיות חתומה וכתובה ע"י המנוח עצמו או ע"י בא כוחו במקרים בהם היה קושי בביצוע החתימה הפיזית. אדם שחותם על צוואה חייב לעשות כן בתום לב, ללא הפעלת לחץ או איום מאת גורם אחר ועל עורך הדין לוודא זאת היטב.

    צו ירושה

    כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה, מבקשים יורשיו החוקיים להוציא צו ירושה עבור נכסיו. ישנם מספר דיני ירושה המסדירים את התהליך להוצאת הצו באופן ברור ומוגדר מראש, והם כוללים פניה מסודרת אל רשם הירושות באמצעות טופס מתאים והגשה של כל המסמכים הדרושים שלאחריהן מבוצעות הפעולות הבאות :

    • רשם הירושות מפרסם מודעת אבל בעיתונות היומית אודות מותו של אדם.
    • המתנה של תקופה בת שבועיים עבור התנגדויות לקיום צו הירושה.
    • מתן תוקף לצו ומתן פסק הדין לחלוקת הרכוש ע"פ היורשים החוקיים.

    יש לציין כי כאשר קיימת צוואה רצונו של הנפטר ממולא בהתאם לצוואה וכאשר מדובר בירושה ללא צוואה, אזי היא מתבצעת ע"פ הקרבה המשפחתית והכללים המוסדרים בחוק הירושה. בתקופת ההמתנה בת השבועיים יכול להתרחש המקרה בו מגיע צד ג' כלשהו ומגיש התנגדות לקיום צו הצוואה. אדם זה עשוי להיות בן או בת זוג שטוענים כי היו הידועים בציבור של המנוח או אדם שמופיע לפתע עם צוואה נוספת חתומה ע"י המנוח. ההשגה על צו הירושה מתבצעת בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני ובוחנים אותה לעומק. דיני ירושה נוספים הקשורים להשגות עוסקים במחלוקות בין מספר יורשים שאינם מעוניינים לחלק את שאריתו של המנוח באופן שווה אלא רוצים לחלק את הירושה באופן שאינו שוויוני מסיבות כאלה ואחרות. גם במקרים אלו עוסקים בית המשפט ובית הדין הרבני וכדאי מאוד להסתייע בעורך דין מקצועי ובעל ניסיון בהתמודדות עם כך, במיוחד כאשר מדובר בנכסים והון גדולים.

    חשוב לציין כי לעיתים חותמים בני זוג על הסכם ממון ובו מציינים את אופן חלוקת הרכוש ביניהם לאחר מותו של אחד מהם. במקרים שכאלו ההסכם המשותף מהווה כמעין "צוואה" והוא גובר על דיני ירושה אלו ואחרים במקרים של מחלוקת בחלוקת הרכוש.

    דיני ירושה

    ביטול צו ירושה

    ראיון של עו״ד חגית הלוי בערוץ 14 בתוכנית "מחוץ לפרוטוקול" בהנחיית מולי ארי.


    בקטע תוכלו לראות את עוה"ד חגית הלוי בפרשנות על פסק דין תקדימי במסגרת תביעה לביטול צו ירושה.

    שאלות ותשובות

    צו ירושה הינו צו המפרט מיהם יורשיו של המנוח ובאיזה אופן יחולק רכושו של המנוח בין היורשים המפורטים בצו. צו ירושה ניתן ליורשי המנוח/ה לאחר שאלה פנו לרשם לענייני ירושה והגישו בקשה מתאימה למתן צו ירושה.

    על מנת לקבל צו קיום צוואה רשמי מטעם המדינה, יש להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה אותה יש להגיש לידי הרשם לענייני ירושה שהינו גוף השייך לאפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי מטעם משרד המשפטים. לבקשה לצו קיום הצוואה יש לצרף פרטים ומסמכים שונים, לרבות תעודת הפטירה של המנוח, צוואתו המקורית של המנוח, פרטי היורשים ובמידה וישנו יורש המוותר על חלקו בעיזבון, יש להגיש גם תצהיר הסתלקות מתאים. כמו כן, יש לשלם לידי המדינה את האגרות הקבועות בחוק בגובה כמה מאות ש"ח עבור הוצאות הטיפול בבקשה.

    עזבונו של אדם שנפטר במדינת ישראל יש לחלק ליורשים באחד משתי הדרכים הבאות: א) במידה והמנוח הותיר אחריו צוואה, יחולק העזבון בהתאם להנחיות הצוואה. ב) לחילופין, במידה והמוריש לא הותיר אחריו צוואה, יחולק עזבונו בהתאם להוראות חוק הירושה, תשכ"ה-1965. חוק הירושה מפרט באיזה אופן יש לחלק את ירושתו של אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה. להלן ניתן דוגמא קלאסית פשוטה לשם המחשה: פלוני נפטר כשהוא מותיר אחריו אישה ושני ילדים. בהנחה ופלוני לא כתב צוואה אזי העזבון יחולק בהתאם להנחיות חוק הירושה, כשאר במקרה הנ"ל הירושה תחולק באופן הבא: 50% מהרכוש של המנוח יעבור לאשתו שנותרה בחיים, כאשר ה-50% הנוספים יתחלקו באופן שווה בין ילדיו של המנוח, כלומר במקרה דנן, כל אחד משני ילדיו של המנוח יקבל 25% מתוך נכסי העזבון של אביהם.

    התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

    לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
    ונחזור אליכם בהקדם

      תחומי עיסוק נוספים:

      ניתן להגיע לפגישת ייעוץ שבה נבחן את המצב הקיים,
      תקבל/י תשובות והסברים לכל השאלות שלך ופתרון או המלצה מה כדאי לעשות.

      לייעוץ ראשוני התקשר/י  עכשיו: 077-3487178

      או מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

        צור קשר דילוג לתוכן