עו"ד חגית הלוי – מומחית בגישור גירושין
התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!
לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם
עמוד הבית » עו"ד חגית הלוי – מומחית בגישור גירושין
מרכז גישור חגית הלוי – מומחים בגישור זוגי
במרכז הגישור של עו״ד חגית הלוי תזכו לאכפתיות אמיתית ולטיפול מקצועי, מסור ומכוון מטרה!
התקשרו עכשיו: 077-2306101
למרבה הצער, הדרך הטריוויאלית להתגרש ולפתור מחלוקות בין בני זוג, היא לגשת לבית המשפט, לנהל הליך משפטי ארוך, מורכב ולרוב – גם מאוד יקר. בסיום ההליך, בדרך כלל הצדדים מוצאים עצמם חבולים, עייפים ומותשים. היחסים ביניהם לעולם לא יחזרו להיות תקינים (מה שיכול להיות משמעותי, כאשר לבני הזוג ילדים משותפים). נקודה נוספת ומצערת היא – אותה גישה "טריוויאלית" היא הגישה הרווחת בקרב הציבור.
אך במאמר שלהלן ננסה להראות דרך אחרת ולהציג אלטרנטיבה לאותה גישה. נציג דרך שונה לגירושין, דרך הנקראת "גירושין באמצעות גישור".
סדר המאמר יהיה כדלקמן: בשלב הראשון, נסביר מהו הליך גירושין ומאילו הליכים הוא מורכב. בשלב השני, נסביר מה זה גישור בעצם. בשלב השלישי, נסביר כיצד מתנהל הליך גישור במסגרת גירושין וגם נציג מהם יתרונותיו וחסרונותיו. כמו כן, נסביר בקצרה מה ההבדל בין טיפול זוגי לגישור.
ממה מורכב הליך הגירושין?
הליך גירושין הוא ביטוי למספר הליכים נפרדים שיחדיו מהווים הליך אחד כולל, הנקרא "הליך גירושין". נציג בקצרה להלן את אותם הליכים:
גירושין בבית הדין הרבני: בני זוג המבקשים להתגרש, צריכים להגיש תביעה לבית הדין הרבני. רק לאחרון הסמכות לדון בישראל בענייני גירושין ונישואין וכן סמכות לדון בענייני מזונות אישה וילדים. בנוסף, לעיתים, בסמכותו של בית הדין הרבני לדון גם בענייני רכוש ומשמורת, אך יש לכך תנאים. נבהיר, כי תביעת גירושין היא רק הליך אחד במסגרת הליך הגירושין.
משמורת ילדים: ככל שלבני הזוג יש ילדים משותפים, הרי שעליהם להסדיר גם את חלוקת המשמורת ביניהם. את חלוקת המשמורת אפשר לעשות בהסכם או באמצעות הכרעה משפטית. לשם כך, יש להגיש תביעת משמורת וזהו הליך נוסף במסגרת הליך הגירושין.
מזונות: כאשר לבני הזוג ילדים, הרי שהם זכאים לדמי מזונות מאביהם. לשם כך, יש להגיש תביעת מזונות. גם זו תביעה נפרדת.
חלוקת רכוש: ככל שבני הזוג אינם מסכימים לאופן חלוקת הרכוש המשותף שלהם, הרי שיהיה עליהם להגיש תביעה נפרדת בנושא הרכוש. כך שגם ענייני רכוש מהווים הליך נפרד.
מה מאפיין הליך גירושין?
נראה, כי המאפיין העיקרי בהליך גירושין הוא הקושי הרגשי, שמביא לא אחת לתחושות כעס, נקמה וזעם בין בני הזוג. התחושות הללו, כמו כל תחום בחיים, לעולם אינן מובילות למקומות טובים. בתור עורכת דין העוסקת בדיני משפחה ומגשרת לגירושין, הנני רואה במשך שנות ניסיון רבות, כיצד אותן תחושות שליליות מביאות בני זוג למלחמות מיותרות בבתי המשפט. מלחמות שהורסות את היחסים המשפחתיים, את היחסים בין הילדים המשותפים להורים וגם כיצד אותם הליכים מרוששים את שני בני הזוג בפן הכספי. לרוב, אותם כספים מרובים על הליכים משפטיים, באים על חשבון חיי הרווחה שמהם שני בני הזוג וילדיהם היו יכולים ליהנות.
למרות כל האמור, עדיין ישנם מספר מאפיינים בהליכי גירושין, שחשוב שהציבור הרחב יכיר:
קושי כלכלי: במהלך חיי הנישואין או הזוגיות, בני הזוג חיים יחדיו, לרוב מקבלים שתי משכורות ונושאים יחד בנטל הכלכלי. בשלב הגירושין, בדרך כלל אחד מבני הזוג עוזב את הבית. לפתע, כל אחד מבני הזוג בנפרד צריך להתקיים מהמשכורת שלו בלבד. עלויות המחייה נותרות ומתווספות להן עלויות של תשלום מזונות לילדים. לכן, לעיתים, תקופת הגירושין ולאחריה מתאפיינת בקושי כלכלי.
תחושת בדידות: בני זוג החיים יחד מתרגלים לחיים משותפים. עתה, בשלב הגירושין (ובוודאי בשלב הראשון), שני בני הזוג מוצאים את עצמם בדרך כלל לבד. למעשה, מדובר בשינוי קיצוני במרקם החיים. לכן, בשלב הגירושין ומעט לאחריו, אחד המאפיינים הוא תחושת הבדידות.
קושי חברתי: בדומה לתחושת הבדידות, בדרך כלל חל ריחוק מהחברים הקרובים של בני הזוג, בשלב הגירושין. לרוב, עיקר החברים הם חברים משותפים. בשלב הגירושין, בני זוג מוצאים את עצמם נאבקים בנושא העיקרי – פרנסה – מה שלא בהכרח מותיר להם אפשרות לקיים חיי חברה פוריים, כפי שבוודאי היו רגילים במהלך חיי הנישואין.
מהו גישור?
ייתכן שאת הנישואין לא נוכל להציל וכעיקרון אין זו תכליתו של הליך גישור גירושין. תכליתו היא להביא את בני הזוג לגירושין בהסכמה ובכך להימנע מלנהל הליכים משפטיים ארוכים יקרים ומסורבלים, שהמציאות מעידה שאינם באמת עוזרים.
גישור, כשמו כן הוא, ניסיון ליצור "גשר" בין בני אדם, או במילים אחרות: הליך שנועד לגשר בין בני הזוג. זהו הליך אשר נערך ע"י מגשר משפחה מוסמך, שהוא בדרך כלל עורך דין בהכשרתו (לרוב, עורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה), שעבר קורס מיוחד בגישור.
בשנים האחרונות, גם מערכת המשפט מעודדת פניה להליך גישור, שמוכר בתור הליך חלופי להתדיינות משפטית. בתחום דיני המשפחה, לגישור יתרונות רבים. הוא זול בהרבה מהליכים משפטיים, מקל משמעותית על בני הזוג וברוב המקרים גם יעיל ומהיר בהרבה.
אך בניגוד להליך משפטי, מגשר משפחה הוא אינו שופט, אין לו סמכות להכריע בין טענות בני הזוג, אלא עליו "לגשר" בין בני הזוג. כך שהליך הגישור נועד להביא את בני הזוג לפשרה מוסכמת. בבית המשפט, תפקידו של השופט הוא להכריע בין בני הזוג – לטוב ולרע, כפי שנסביר בהמשך.
כיצד מתנהל הליך גישור לגירושין?
בדרך-כלל, הליך גישור נערך במשרדו של המגשר. הוא מתקיים בהתאם לקביעת הצדדים, בתיאום עם יומנו של המגשר. לרוב, הפגישה הראשונה היא פגישת היכרות, שבה נערכת הסדרת הליך הגישור וכן הסדרת העלות הכספית. לאחר מכן, מתקיימות מספר ישיבות, בהתאם לצורך ולרצון של בני הזוג.
יוער, כי הליך גישור אינו הליך משפטי: בני הזוג אינם חייבים להיות מיוצגים ע"י עורך דין. הליך גישור אינו כולל סדרי דין מורכבים ועוד. כל שעל בני הזוג לעשות, הוא לשטוח את טענותיהן בפני המגשר, כאשר האחרון אמור להביא אותם לבסוף, לכלל פשרה.
מה היתרונות להליך גישור גירושין?
להליך גישור מספר יתרונות, כדלקמן:
אווירה נעימה: בית משפט הוא מקום מלחיץ, מנוכר ולא ידידותי לאנשים, שאינם עוסקים בעריכת דין. קל וחומר, בית המשפט אינו ידידותי לעדים. לרוב, הליכים משפטיים מתנהלים בעצלתיים ובאווירה שאינה נעימה. כל זאת מקבל משנה תוקף בהליכי גירושין, שמתאפיינים באווירה מתוחה, שלילית, שבמסגרתה בני הזוג רק מחפשים כיצד להכפיש איש את רעהו.
לא כך הליך גישור בפני מגשר משפחתי. הליך גישור מתנהל באווירה נעימה, במשרד ממוזג, בישיבה שכוללת גם כיבוד, ללא הגבלת זמן וללא כל צורך בגינונים המאפיינים הליכים משפטיים. הליך גישור לא כולל חקירות, סיכומים, שאלות מביכות ועוד. גישור משפחה, תכליתו היא אחת: להנעים את האווירה, אשר תתרום לכך שבני הזוג יבואו לידי פשרה, הסכמה, "שלום".
עלות כספית נוחה: הליך גירושין רגיל הוא יקר ואף יקר מאוד. הליך גירושין שמתנהל מהשלב הראשון ועד סופו וכולל גם תביעת גירושין, תביעת משמורת מזונות ואף תביעה לחלוקת רכוש, עשוי לעלות על סכומים של עשרות אלפי שקלים ואף מעבר לכך. מדובר בסכומים גבוהים ביותר, שלבטח לא כל אזרח מן השורה מחזיק באמתחתו. לעומת זאת, הליך גישור עולה, לרוב, כמה אלפי שקלים לכל אחד מבני הזוג. אלו סכומים סבירים. מה גם שכל מגשרת גירושין וכל משרד או מוסד העוסק בגישור בתחום הגירושין, מאפשר לצדדים הסדרי תשלום נוחים.
שמירה על קשר תקין: כפי שגם נטען בהמשך, בהליך המשפטי תמיד יהיה צד אחד "מפסיד". לאמור, תפקידו של בית המשפט הוא להכריע, לא לגשר. כדי להגיע להכרעה משפטית, מים רבים יכולים לעבור בנהר. הצדדים ייחקרו בחקירה נגדית, יאספו חומר שלילי איש על רעהו, יגישו בקשות רבות שיציגו את כל אחד מהצדדים באור שלילי. כך שמניסיון, הליך משפטי תמיד פוגם בקשר בין בני הזוג.
אומנם הקשר היה פגום מלכתחילה, אחרת לא היה צורך להתגרש. אך בני זוג רבים מתגרשים ומצליחים לשמור על קשר תקין, מה שבעיקר מתחייב כאשר לבני הזוג יש ילדים משותפים. מנגד, הליך גישור מתנהל באווירה שונה לחלוטין. אף אחד מהצדדים אינו צריך להכפיש איש את רעהו – כי אין בכך שום צורך. אף אחד מהצדדים אינו צריך לעבור חקירה נגדית מביכה ומשפילה. כך שבסך הכל, בני הזוג צריכים להציג את טענותיהם, רצונותיהם ולאפשר למגשר גירושין לעשות את עבודתו. קרי: להביא את בני הזוג לידי פשרה.
ניהול ההליך בידי בני הזוג: במסגרת הליך גישור, בני הזוג הם היזמים על כל המשתמע מכך. הם אינם תלויים בזמנו של שופט בבית המשפט, אלא הם מחליטים מתי יתקיים הליך הגישור, כמה זמן יתקיים הליך הגישור. באיזה נושא תעסוק ישיבת גישור פלונית ובאיזה נושא תעסוק ישיבת גישור אלמונית.
לא כך בבית המשפט: בית המשפט הוא אשר שמחליט מתי יתקיים דיון. השופט הוא אשר מחליט אילו נושאים יידונו וכמה זמן הצדדים יוכלו לשטוח את טענותיהם בפניו ועוד. זאת ועוד, בבית המשפט ישנם מתדיינים נוספים, שגם הם ממתינים לזמנו של בית המשפט, לאמור: זמנו של בית המשפט הוא קצוב. במסגרת גישור לגירושין אפשר לקיים הליך ללא הגבלה, לחץ ומתח. בהליך הגישור בני הזוג הם אלו שמכתיבים את הקצב והם אינם מנוהלים ע"י גורם אחר.
פשרה: במסגרת הליך משפטי, בני הזוג יקבלו הכרעה משפטית. ההכרעה לעולם תהיה טובה לצד אחד בלבד ולא לשני הצדדים. רוצה לאמור, תמיד יהיה צד אחד שהרוויח וצד אחד שהפסיד. שנאמר: "אומר המדרש על דברי הפסוק 'ושפטתי בין איש ובין רעהו' (שמות י"ח, ט"ז): 'ושפטתי – זה דין שאין בו פשרה, בין איש ובין רעהו – זה דין שיש עמו פשרה, שהם נעשים רֵעים זה לזה" (רע"א 4044/04 יצחק ועמוס בוקרה קבלנים בע"מ נ' אסתר סגל, פ"ד נח(6), 894, 899-898 (2004)).
מצד שני, בגירושין גישור שני הצדדים מנצחים: הם מחליטים להגיע לפשרה מוסכמת, שהיא לטובת שניהם. בהליך גישור – בני זוג אינם אמורים להסכים על פשרה, שאינה לטובתם. אומנם פשרה מחייבת ויתור, אך ויתור אין משמעותו הפסד, אלא ויתור בנקודה אחת, לטובת הצלחה בנקודה אחרת.
מהירות: כידוע, מערכת המשפט הישראלית עמוסה לעייפה. דיונים נמשכים שנים רבות ונקבעים בפערים של חודשים רבים בין לבין. הליך גישור מתנהל במהירות, שהרי בני הזוג קובעים את הישיבות וכאמור, הם אלו שמחליטים באיזה אופן יתנהל הליך הגישור. מי שרוצה להתגרש במהירות ולפתוח דף חדש בחייו, הרי שגישור משפחתי הוא הדרך הטובה ביותר לכך.
מה החסרונות בגישור זוגי?
צורך לקבל הכרעה: לעיתים בין בני זוג קיימת מחלוקת מסוימת, המצריכה הכרעה משפטית. במהלך השנים, החל מהקמת מדינת ישראל, ניתנו בתחום דיני המשפחה מספר רב של פסקי דין עקרוניים, שעסקו לא רק בתחום דיני המשפחה אלא בכלל בתחום המשפט החוקתי (עקרונות יסוד, זכויות אדם ועוד). כך שלעיתים, במיוחד בתחום דיני המשפחה, ישנם מקרים שראויים להתנהל בבית המשפט, היות וההכרעה בהם היא עקרונית ויכולה להשליך על הכלל.
משיכת זמן: הניסיון מלמד שלעיתים בני זוג מגיעים לגישור, אך אחד מהם מנצל את ההליך לרעה. לדוגמא, בני הזוג מנהלים הליך גישור ואחד מהם מנצל את הזמן כדי להבריח נכסים. בנוסף, כפי שציינו, תהליך גישור אינו מוגבל בזמן וזהו יתרון חשוב. אך לעיתים, ישנם בני זוג שצריך להגביל בזמן ואז עדיפה סמכותו של בית המשפט.
פשרה היא לא תמיד ניצחון: יש אנשים שיטענו, כי לעיתים, במסגרת הליך גישור במשפחה, אחד הצדדים יוצא מתוסכל, אולי אף בצדק. זאת במקרים שבהם באמת צד אחד צודק באופן מוחלט בטענותיו. לכן, כאן טמון גם חיסרון שקיים בהליך גישור והוא שלעיתים פשרה יכולה ליצור תחושת חוסר צדק.
לפעמים זה לא עובד: כאמור, מגשר זוגי אינו שופט, לטוב ולרע. שופט מחזיק בסמכויות שהחוק מקנה לו. מגשר מחזיק בסמכויות לגשר בין בני הזוג וגם הסמכות הזו כפופה להסכמתם של בני הזוג (שיכולים בכל רגע להפסיק את הליך הגישור). כך שאפילו אם אחד הצדדים צודק במאה אחוזים, המגשר אינו יכול להחליט שהוא צודק, אלא עליו להוביל את שני בני הזוג להסכמה משותפת – מה שלא תמיד מצליח. לעיתים בני זוג אינם מסוגלים ו/או רוצים להגיע להסכמה. לפעמים גם אין סיכוי להביאם להסכמה. זהו למעשה החיסרון העיקרי בהליך גישור גירושין – לעיתים הוא פשוט לא מצליח.
מהו טיפול זוגי?
הליך גישור הוא הליך שתכליתו להביא צדדים להסכמה בנושא גירושין. כמובן שגישור יכול לשמש גם להסכמה בנושאים אחרים, גם כאלו שאינם נוגעים בכלל בתחום המשפחה והגירושין. עם זאת, הליך גישור הוא הליך שנעשה בו שימוש בהליכים משפטיים או מקדימים (כלומר, לקראת משפט).
לעומת זאת, טיפול זוגי נעשה ע"י "מטפל": כלומר, אדם שעבר הכשרה מיוחדת ותפקידו להביא את בני הזוג לשיקום היחסים הזוגיים. גישור לא נועד לשקם מערכת יחסים, אלא להביא בני זוג להסכמה בנוגע למחלוקות כספיות/עקרוניות לקראת הליך גירושין. תפקידו של טיפול זוגי – לסייע למערכת היחסים הזוגית, לא בהקשר של גירושין, אלא במטרה למנוע גירושין. מגשר לגירושין הוא בדרך כלל עו"ד שעבר הכשרה כמגשר. זאת, להבדיל ממטפל זוגי, שעבר הכשרה כפסיכולוג.
מה עושים בסיום הליך הגישור?
עם סיום הליך הגישור, יש לחתום על הסכם גישור. הסכם הגישור יכול לכלול הסכמות לגבי יישומו של הליך גירושין בהסכמה, כלומר: הסכם גירושין שיוגש לבית הדין הרבני. כמו כן, במידה והסכם הגישור מתייחס לשיעור המזונות ומשמורת הילדים, עליו לקבל תוקף מבית המשפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני. הייצוג מתומחר באופן נפרד מהליך הגירושין, ע"י מגשר שהוא עורך דין.
עם הגשת הסכם הגירושין, יינתן פסק דין בהתאם לעניין. דהיינו: בבית הדין הרבני יינתן פסק דין לגירושין ואז יינתן גט בהסכמה. בכל הנוגע לענייני משמורת ומזונות, יינתן גם כן פסק דין שכמוהו כצו מבית המשפט. מרגע מתן פסק הדין, ההסכם מקבל תוקף חוקי.
טיפים למעוניינים לפנות להליך גישור:
בתקווה שקריאת המאמר שכנעה אתכם לפנות להליך גישור כתחליף להליך משפטי, הרי שעדיין ישנם מספר כללי ברזל, שחשוב ליישם בעת הליך הגישור, החל משלב בחירת המגשר ועד שלב ההתנהלות במהלך הגישור. כדלקמן:
- לקבל ייעוץ משפטי נפרד: ההמלצה הבסיסית ביותר – היא לקבל ייעוץ משפטי נפרד. יתר על כן, גם במסגרת ניהול הליך הגישור, אפשר להיעזר ולהסתייע בעורך דין. בנוסף, בד בבד, אפשר ואף רצוי תמיד להיעזר בשירותיו של עורך דין לפני הגישור ובמהלכו, בנפרד. ייעוץ משפטי יוכל להאיר את עיניכם לגבי הזכויות המגיעות לכם ולעיתים גם לסייע לכם לקבל החלטות במהלך הליך הגישור.
- לבחון היטב את קורות חייו של המגשר: בהנחה ובחרתם במגשר או שאתם מתלבטים לגבי מספר מגשרים, הצעתנו היא: בחנו היטב את קורות חייו של המגשר. ישנם מגשרים מצוינים, אך הם מתמחים בסכסוכים אזרחיים ולא בדיני המשפחה (תחום שמחייב יידע ספציפי והבנה ברורה בתחום).
יש מגשרים העוסקים בדיני משפחה, אך צברו מעט מאוד ניסיון בתחום זה. חשוב מאוד להיעזר בעורך דין ומגשר בעל ניסיון בתחום הגישור. העובדה שעורך דין עוסק בתחום דיני המשפחה, אינה בהכרח מעידה על ניסיונו כמגשר. תפקיד המגשר הוא תפקיד מיוחד ורגיש שמצריך ידע מיוחד. - לוודא שלמגשר תעודת הסמכה: לצערנו, קיימים גם שרלטנים בתחום הגישור שמציגים את עצמם כמגשרים לגירושין, אך אין להם כל הסמכה לכך. בישראל אין עדיין חקיקה ברורה, שמסדירה את סמכויותיהם של המגשרים, למעט חקיקה שמתייחסת לרישיונות מגשרים. לכן, הכלל הבסיסי הוא לבחור מגשר בעל רישיון: כלומר, מגשר מוסמך. חשוב לוודא שלמגשר יש תעודת הסמכה ממוסד מוכר. לא להתפתות לעורכי דין שאמנם יש להם ניסיון רב כעורכי דין, אך לא כמגשרים.
- לנהל הליך גישור בתום לב: החלטתם לפנות להליך גישור? נהלו אותו בתום לב ואל תנצלו אותו לרעה, לשם השגת יתרונות לא ראויים. הגיעו עם "ראש פתוח", האמינו בעצמכם ובתהליך. נסו לפתור את הבעיות במהירות וביעילות. נסו להתגמש בעמדות שלכם, הבינו שגם לצד השני יש קשיים ורצונות. בשורה התחתונה – נהלו הליך גישור בתום לב וברצון כנה לפתור את המחלוקת.
לסיכום:
במאמר שקראתם, הצענו אלטרנטיבה להליכי הגירושין המוכרים, המתבטאים ברוב המקרים בניהול הליכים משפטיים ארוכים, מורכבים וקשים רגשית וכלכלית. האלטרנטיבה היא להתגרש בהסכמה באמצעות הליך גישור.
בהליכי גישור יתרונות רבים העולים עשרות מונים על החסרונות: עלותם נמוכה יותר, הם נערכים באווירה נעימה יותר. בנוסף, הם מסייעים לשמור על קשר תקין בין בני הזוג גם לאחר חיי הנישואין והם מהירים משמעותית, לעומת הליכים משפטיים.
במרכז הגישור של עו״ד חגית הלוי תזכו לאכפתיות אמיתית ולטיפול מקצועי, מסור ומכוון מטרה!
התקשרו עכשיו: 077-2306101
התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!
לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם
תחומי עיסוק נוספים:
ניתן להגיע לפגישת ייעוץ שבה נבחן את המצב הקיים,
תקבל/י תשובות והסברים לכל השאלות שלך ופתרון או המלצה מה כדאי לעשות.
לייעוץ ראשוני התקשר/י עכשיו: 077-3487178