סרבנות גט
התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!
לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם
עמוד הבית » סרבנות גט
מהי סרבנות גט?
לא פעם, תופעת של סרבנות גט נדונה ומסוקרת באמצעי התקשורת ומטבע הדברים, בהקשר שלילי. סרבנות גט היא סירוב של הבעל (ברוב המקרים) להעניק גט לאישה ובכך, להותיר אותה כאישה עגונה שאינה יכולה להינשא שוב. מהי סרבנות גט? מהו הדין במקרים כאלו? על כך, במאמר שלהלן.
נישואין וגירושין, הלכה למעשה:
כדי להבין מהי סרבנות גט, יש תחילה להבין את המקור, כלומר: את הדין לגבי נישואין וגירושין בישראל. ברוב המקומות בעולם (במדינות מפותחות), נישואין וגירושין הם בדרך כלל הליך הנערך בעירייה או במשרד ממשלתי. בני הזוג נרשמים כנשואים (ואף רשאים לערוך טקס) ולאחר מכן, נרשמים כגרושים, אם הם רוצים בכך. אך בישראל ההליך מורכב בהרבה, משום שנישואין אזרחיים אינם אפשריים בגבולות המדינה. זאת, בשל המצב החוקי הקיים, המקנה לבתי הדין הדתיים בישראל את הסמכות הבלעדית והייחודית לדון בענייני נישואין וגירושין. זהו הדין לגבי יהודים בישראל.
נסביר: בישראל, הנישואין והגירושין מוסדרים עפ"י ההלכה היהודית. לפי ההלכה היהודית, חלים איסורים והיתרים על דיני הגירושין והנישואין. למשל, עפ"י הדין העברי, אסור חיתון בין כהן לגרושה. כמו כן, אסורים נישואין על ממזרים או על בני זוג מאותו מין. אסורים הנישואין על אישה עגונה, כלומר, אישה שבעלה נעלם או מסרב להתגרש מאשתו.
כאשר בני זוג מבקשים להתגרש בישראל, עליהם לפנות לבית הדין הרבני בתביעת גירושין. תביעת גירושין מצריכה הוכחה של עילת גירושין, כמו בגידה, מום, סירוב לקיום יחסי מין ועוד. במידה ובן או בת הזוג המבקשים להתגרש, אכן מצליחים להוכיח את עילת הגירושין, עדיין עליהם לקיים טקס גירושין. במידה ואחד מהם מסרב להעניק גט, הרי שהגירושין יכולים להיעצר. התנהלות זו מכונה "סרבנות גט". אנו נתייחס לתופעה של סרבנות גט מכיוונם של גברים, כדלקמן.
מהי סרבנות גט?
סרבנות גט – כשמה כן היא: סיטואציה שבה הבעל מסרב להעניק גט לאשתו ובכך, מסכל את האפשרות העומדת להתגרש. הדין הקובע את הגירושין בישראל הוא הדין הדתי, לפיו אישה שבעלה מסרב לתת לה גט, נחשבת בתור "אישה עגונה". אישה בסיטואציה כזו, עדיין נחשבת בתור "אשת איש", כלומר, היא עדיין נשואה לבעלה. להלן, ההשלכות העיקריות של מקרים אלו:
איסור חיתון: אישה עגונה אינה יכולה להינשא. היא נחשבת בתור "אשת איש", כלומר, היא עדיין נשואה לבעלה, למרות שאינה חיה עמו ואינה מקיימת עמו יחסי אישות.
איסור על קיום יחסי מין: אישה עגונה עדיין נחשבת בתור "אשת איש". כלומר, אם תקיים יחסי מין עם גבר אחר, היא תיחשב בתור אישה שזנתה ולכן תאבד את זכאותה לכתובתה ואף למזונותיה.
סכנת ממזרות: על פי ההלכה, אשת איש המקיימת יחסי מין עם גבר אחר ויולדת לו ילדים, ילדיה ייחשבו בתור ממזרים. כלומר, ילדים שאסורים בחיתון. מדובר בסיטואציה אבסורדית, שבה האישה אינה מתגוררת עם בעלה, אך מצד שני, אסור לה לקיים יחסי מין עם גבר אחר.
האם אפשר להטיל סנקציות, בגין סרבנות גט?
התשובה חיובית. לבית הדין הרבני יש סמכויות, המאפשרות לו להטיל סנקציות על בעל המסרב לתת לאשתו גט. עם זאת, התפיסה ההלכתית-דתית היא, להפחית ככל שניתן את השימוש בהטלת סנקציות. המקור ההלכתי למתן הסנקציות הוא המשפט ההלכתי "כופין אותו עד אשר אומר רוצה אני". המשמעות בעבר הרחוק הייתה לכפות על הבעל, בעינויים, לתת גט לאשתו. אך במציאות המודרנית, ה"כפייה" עשויה לבוא לידי ביטוי בהטלת קנסות, שלילת רישיון נהיגה, מאסר מאחורי סורג ובריח ועוד.
כמסורבת גט – מה אני יכולה לעשות?
אם חלילה אתן מסורבות גט, אפשר לפעול במספר דרכים, כדלקמן:
קבלת ייעוץ משפטי: חשוב מאוד לא להתמודד עם סרבנות הגט לבד, אלא לפנות לייעוץ משפטי מוסמך ובהקדם.
פנייה לבית הדין הרבני: רצוי לפנות בהקדם לבית הדין הרבני (ואף, לחזור כל כך לעיתים תכופות), לצורך הטלת סנקציות על הבעל, כדי לנסות לזרז את מתן הגט.
תביעה אזרחית: בתי המשפט האזרחיים מכירים בסרבנות גט בתור עוולת נזיקין. לכן, אפשר לבחון אפשרות נוספת להפעלת לחץ על הבעל והיא: להגיש תביעה אזרחית בסכום כספי גבוה.
עו"ד חגית הלוי משתפת על הצלחת המשרד לחייב אישה בקבלת גט מבעלה שהינו לקוח המשרד, זאת במסגרת תביעת גירושין בבית הדין הרבני
לסיכום:
לצערנו, סרבנות גט היא תופעה שקיימת במציאות שלנו. למרות שלא פשוט להתמודד עמה, חשוב לזכור כי יש דרכים להיאבק בה.
אנו סבורים כי המעשה הראשון שיש לעשות, במקרים של סרבנות גט, הוא לפנות לעורך דין מיומן בתחום דיני המשפחה.
התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!
לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם
תחומי עיסוק נוספים:
ניתן להגיע לפגישת ייעוץ שבה נבחן את המצב הקיים,
תקבל/י תשובות והסברים לכל השאלות שלך ופתרון או המלצה מה כדאי לעשות.
לייעוץ ראשוני התקשר/י עכשיו: 077-3487178