דלג לתוכןדלג לפוטר

הסכם זוגיות

התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם

    נישואין במדינה זרה

    ישראלים רבים אינם מתלהבים, בלשון המעטה, מהרעיון להינשא בישראל כדת משה וישראל. אצל חלק מהזוגות, הקושי הוא קושי דתי (לדוגמא: בני דתות שונות). יתרה מכך: אצל חלק מהזוגות, חוסר הרצון להינשא בישראל עפ"י דת, נובע גם מטעמים אידאולוגים. במאמר שלהלן, נציג דרך אחרת להינשא, שהופכת ליותר ויותר פופולרית בשנים האחרונות.

    כיצד ניתן להינשא בישראל?

    הדין הישראלי מתבטא בחוק בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג-1953 (להלן: "חוק שיפוט בתי הדין הרבניים"). החוק קובע, כי בישראל נישואין וגירושין בין יהודים, ייערכו על פי הדין הדתי- עברי, כאשר הערכאה המשפטית היחידה שבסמכותה לדון בענייני נישואין וגירושין, היא בית הדין הרבני.

    על מנת לקרוא בהרחבה על בית הדין הרבני, מומלץ לקרוא את מאמרנו בנושא, בקישור המצורף: תביעת גירושין

    מכאן, שבני זוג יהודים יכולים להינשא רק על פי הדין הדתי. אך מה דינם של יהודים שאינם מוכרים בתור יהודים ע"י הרבנות? מה דינם של בני זוג מעורבים (אחד יהודי והשני לא)? מה דינם של ישראלים יהודים, שאינם מעוניינים להינשא על פי הדין הדתי ה"ארכאי"? לכאורה, אין פתרון במקרים כאלו. האומנם?

    האם אפשר להינשא בנישואין אזרחיים?

    ישראלים רבים חושבים כי אין אפשרות להינשא בישראל בנישואין אזרחיים. לכן, לא מעט בני זוג מחפשים פתרונות כגון: הסכמי זוגיות, הסכמי נישואין ועוד. עם זאת, הסברה שלפיה אין אפשרות להינשא בישראל בנישואין אזרחיים שגויה.

    אומנם בישראל אין חקיקה מוסדרת בנושא, אך קיימת אפשרות להינשא במדינה זרה ולאחר מכן להירשם במשרד הפנים במדינת ישראל, כנשואים לכל דבר ועניין. זאת ועוד: פסיקת בית המשפט העליון קבעה, כי הרישום במשרד הפנים הוא אומנם רישום דקלרטיבי, אך עם השנים, רשויות המדינה הכירו ברישום במשרד הפנים כרישום מחייב לגבי מצבו האישי של האזרח. כמו כן, פסיקת בית המשפט העליון קבעה את הדין לגבי זוגות מאותו המין, כלומר: גם הם רשאים להינשא במדינה זרה ולהירשם בישראל כנשואים לכל דבר ועניין. נדגיש, כי רישום במשרד הפנים הוא עניין מחייב. אין כל הבדל בין מי שנישא במדינה זרה, לבין מי שנישא בישראל.

    חשוב להדגיש, כי נישואין במדינה זרה מחייבים ותקפים, רק במידה והמדינה הזרה אכן מכירה בנישואין. לכן, לא כל מדינה זרה באה בחשבון לשם נישואין. לדוגמא, בין המדינות שבהן ישראלים רבים מתחתנים, המכירות בנישואין בשטחן, ניתן למנות את קפריסין, צ'כיה וקנדה (המכירה גם בנישואים חד מיניים).

    להתגרש בשלום

    מה צריך לעשות לאחר שחוזרים ארצה?

    במידה וערכתם חתונה במדינה זרה, יש להציג בפני משרד הפנים תעודת נישואין מקורית, תעודות זהות ולהירשם כזוג נשוי. הרישום יקנה ספח חדש לתעודת הזהות שלכם, שבו הסטטוס ישתנה מרווקים לנשואים.

    מה החיסרון בנישואין במדינה זרה?

    אמנם אפשר להינשא במדינה זרה ולאחר מכן להירשם במדינת ישראל כנשואים. אך למרות כל אלו, עדיין עומדות וקיימות הוראותיו של חוק שיפוט בתי הדין הרבניים, הקובע שנישואין וגירושין בישראל יערכו על פי הדין הדתי-אישי. דהיינו, זהו למעשה החיסרון, כאשר הנישואין נערכים במדינה זרה. אם בעתיד בני הזוג יבקשו להתגרש ואם מדובר ביהודים אשר כשרים להינשא עפ"י דת, אזי יהיה עליהם להתגרש בבית הדין הרבני. כלומר, למרות שבני הזוג ביקשו להימנע מנישואין עפ"י הדין הדתי, עדיין הגירושין ייערכו עפ"י הדין הדתי.

    במידה ומדובר בבני זוג שאינם יכולים להינשא בישראל על פי הדין הדתי-אישי (כמו בני זוג בני דתות שונות), אזי לא יהיה עליהם להתגרש בפני ערכאה דתית, אלא להגיש תביעה ל"התרת נישואין" לבית המשפט לענייני משפחה. האחרון יפנה לקבלת עמדתם של בתי הדין הדתיים הרלוונטיים לבני הזוג, על מנת להסיר ספק כי הנישואין אינם מוכרים עפ"י אף דת. במידה והתקבלה חוות דעת שמאשרת את האמור, יוכל בית המשפט לענייני משפחה להורות על התרת הנישואין.

    לסיכום:

    נישואין אזרחיים בישראל, הם אכן אפשרות שקיימת. אומנם לא מדובר בנישואין אזרחיים שנעשים בישראל, אך עדיין מדובר בנישואין הנערכים במדינה זרה המאפשרת לזוגות ישראלים להינשא בה. לאחר מכן יכולים בני הזוג להירשם בישראל כבני זוג נשואים לכל דבר ועניין. הכלל תקף גם לגבי זוגות חד מיניים. עם זאת, נישואין אזרחיים במדינה זרה הם בבחינת "אליה וקוץ בה", משום שבמידה ומבקשים להתגרש, יש לעשות זאת עפ"י הדין הדתי-יהודי.

    לסיום, נמליץ לכם לקבל סיוע וליווי מעורך דין, בכל הנוגע לנישואין אזרחיים.

    כדי לקרוא אודות משרדנו וניסיוננו הרב, יש לעיין בקישור המצורף: אודות המשרד

    תחומי עיסוק נוספים:

    התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

    לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
    ונחזור אליכם בהקדם

      ניתן להגיע לפגישת ייעוץ שבה נבחן את המצב הקיים,
      תקבל/י תשובות והסברים לכל השאלות שלך ופתרון או המלצה מה כדאי לעשות.

      לייעוץ ראשוני התקשר/י  עכשיו: 077-3487178

      או מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

        צור קשר דילוג לתוכן