אישה עגונה
התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!
לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם
עמוד הבית » אישה עגונה
אישה עגונה – מה ניתן לעשות?
למרבה הצער, סרבנות גט היא תופעה שקיימת במדינת ישראל ולא בהקשר חיובי. משמעותה של סרבנות גט היא "כליאת" האישה בתוך נישואין שאינם קיימים, אלא רק להלכה. לעיתים, המשמעות הפרקטית קשה עוד יותר, כפי שנסביר במאמר שלהלן. לאחר שנסביר את המשמעויות הנובעות מסרבנות גט, נסביר גם מהם הכלים העומדים לרשותה של האישה המסורבת גט, כדלקמן:
המקור לקיומן של נשים עגונות:
אישה עגונה היא אישה שבעלה מסרב לתת לה גט ובאמצעות כך, כופה עליה להישאר נשואה לו. כדי להבין את המשמעות למונחים "סרבנות גט" ו"אישה עגונה", יש להבין את המקור המשפטי לכך. המקור המשפטי נובע מעובדה פשוטה והיא, כי במדינת ישראל דיני הנישואין והגירושין מוסדרים מכוח הדין הדתי-יהודי. כלומר, נישואין וגירושין אינם כפופים לחוקי הכנסת, אלא לחוק הדתי-יהודי. בהתאמה, חוק שיפוט בתי הדין הרבניים, (נישואין וגירושין), התשי"ג-1953 (להלן: "החוק"), קובע, כי נישואין בין יהודים בישראל ייערכו על פי "דין תורה".
משמעותה של אכיפת הדין הדתי על נישואין וגירושין, מביאה לתוצאות רבות, לעיתים קשות. לדוגמא, בגלל שהדין הדתי הוא זה שמכריע לגבי נישואין וגירושין, בני זוג ישראלים שאינם בני אותה דת, אינם יכולים להינשא, מכיוון שמדובר בנישואי תערובת. כך גם כאשר מדובר בבני זוג מאותו המין. הדוגמא האחרונה לתוצאה של אכיפת הדין הדתי, היא קיומן של נשים עגונות, כפי שנסביר בהמשך.
מהי סרבנות גט?
על פי הדין הדתי, גירושין הם "אקט", שבו הגבר מגרש את האישה, לאחר שנקבע כי עליו לתת לאישה גט. עם זאת, כאשר הבעל מסרב לתת לאשתו גט, על אף שבית הדין הורה לו, האישה נותרת "עגונה". אישה עגונה היא אישה שעדיין נשואה לבעל, על כל המשתמע מכך. לפי הדין הדתי, אסור לה לקיים יחסי מין עם גבר אחר, משום שאז תאבד את מזונותיה ואת כתובתה. כמו כן, במידה והיא תיכנס להיריון כתוצאה מיחסי מין עם גבר אחר, ילדיה יוכרו בתור "ממזרים" (כלומר: פסולי חיתון). בנוסף, אישה עגונה אינה יכולה להינשא לגבר אחר, כל עוד לא ניתן לה גט והיא עדיין נחשבת "אשת איש". המשמעות של כל אלו היא, שאישה עגונה אינה יכולה להמשיך לנהל את חייה באופן תקין.
מהן הסנקציות המוטלות על סרבני גט?
בנוגע לסרבנות גט, קובע הכלל ההלכתי-דתי, כי במקרה שבעל מסרב לתת גט לאשתו, אזי "כופין אותו עד אשר אומר רוצה אני" (כלומר: עד אשר יסכים לתת גט לאשתו). בעבר, כלל הלכתי זה התפרש בתור "עינויים". כלומר, יש לענות את הבעל עד אשר יאמר "רוצה אני". כיום, במציאות המודרנית, השימוש בעינויים אסור בתכלית, אך הכפייה המוטלת על הבעל, באה לידי ביטוי באמצעים משפטיים אחרים.
חשוב להדגיש, כי כאשר מעוניינים לאכוף על בעל לתת גט לאשתו, יש להיזהר בכך. זאת, מכיוון שלפי ההלכה היהודית, כפייה עשויה לגרום ל"גט מעושה". נסביר: גט שניתן בכפייה, מוכר בהלכה בתור גט "לא שלם", שלא ניתן מרצון אמתי של בעל שבאמת ובתמים מעוניין "לגרש את אשתו". אותו כלל הלכתי, עשוי להשפיע גם היום על דיינים בבתי הדין הרבניים, בבואם להורות על הטלת אמצעי כפייה, נגד בעלים המסרבים לתת גט לנשותיהם.
כאמור, גם היום כופים על בעלים לתת גט לנשותיהם, אך הכפייה מתבטאת באמצעים חוקיים. לדוגמא: בעל המסרב לתת גט לאשתו, יכול לאבד את רישיון הנהיגה שלו. ניתן להטיל עליו קנסות כבדים, לאסור עליו להשתמש בכרטיס אשראי ובפנקס שיקים וכן להורות על מאסרו, עד להסכמתו לתת גט לאשתו (בעבר, היו מספר מקרים כאלו במדינת ישראל).
מה יכולה אישה מסורבת גט לעשות?
אישה מסורבת גט יכולה לפעול במספר מישורים מקבילים. המישור החשוב ביותר, הוא קודם כל לפנות לקבלת ייעוץ משפטי, מעורך דין מוסמך ובעל ניסיון בתחום דיני המשפחה. לאחר מכן, אפשר לבחון את האפשרויות הבאות:
פניה לבית הדין הרבני: מסורבת גט יכולה לפנות לבית הדין הרבני, בבקשה להפעיל את סמכויותיו ולהטיל על הבעל סנקציות. כאמור, ניתן להפעיל סנקציות חריפות, כמו הטלת קנסות קבועים, מאסר ושלילת רישיון.
ניתן להגיש תביעה אזרחית: בתי המשפט במדינת ישראל הכירו בתביעות נזיקין בגין סרבנות גט. במקביל לפנייה לבית הדין הרבני בבקשה להפעלת סנקציות, רצוי להגיש תביעה נזיקית נגד הבעל. תביעות אלו, ברובן הגדול, מתקבלות ואף בסכומים ראויים. לעיתים, תביעות אלו מסייעות להפעיל לחץ על סרבן הגט.
לסיכום:
סרבנות גט היא תופעה, שככל הנראה לא תיעלם – כל עוד המצב המשפטי ישאיר את הסמכות הבלעדית לדון בענייני נישואין וגירושין, בידי הדין הדתי. בינתיים, חשוב להבהיר, כי למסורבות גט יש כלים משפטיים להיאבק בבעל סרבן. לשם מימוש אפקטיבי של כלים אלו, כדאי לפנות לקבלת ייעוץ משפטי.
התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!
לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם
תחומי עיסוק נוספים:
ניתן להגיע לפגישת ייעוץ שבה נבחן את המצב הקיים,
תקבל/י תשובות והסברים לכל השאלות שלך ופתרון או המלצה מה כדאי לעשות.
לייעוץ ראשוני התקשר/י עכשיו: 077-3487178